History of scones

🇳🇱 De geschiedenis van scones is een fascinerende reis die meerdere eeuwen en regio’s overspant. Hoewel de exacte oorsprong van scones enigszins onduidelijk blijft, kunnen de vroegste versies worden herleid tot Schotland, zo vroeg als de 16e eeuw. Hier is een kort overzicht van de geschiedenis van scones:

  1. Schotse Oorsprong: Het woord “scone” wordt verondersteld te zijn afgeleid van het Middelnederlandse woord “schoonbrot,” wat fijn brood betekent. In Schotland werden scones oorspronkelijk gemaakt met haver en gebakken op een bakplaat, waardoor ze heel anders waren dan de moderne versies die we vandaag kennen. Deze vroege scones waren ongezuurd en vaak rond, plat en groot, bedoeld om te delen met een groep.

  2. Evolutie in Engeland: Naarmate scones aan populariteit wonnen, evolueerde het recept, en ze begonnen te verschijnen in Engeland tijdens het begin van de 18e eeuw. De Engelsen brachten enkele veranderingen aan in het Schotse sconerecept door bakpoeder of natriumbicarbonaat toe te voegen als rijsmiddelen, waardoor ze gingen rijzen en zachter werden. Ze werden nog steeds op bakplaten gebakken, maar werden uiteindelijk ook in ovens gebakken.

  3. Afternoon Tea Traditie: Scones werden een integraal onderdeel van de typisch Britse traditie van afternoon tea tijdens de 19e eeuw. De traditie van afternoon tea werd populair gemaakt door Anna, de hertogin van Bedford, die het idee introduceerde om een lichte maaltijd met thee en scones te nuttigen om de honger tussen de lunch en het diner te stillen. Scones geserveerd met clotted cream en jam werden een klassiek element van afternoon tea.

  4. Variaties: In de loop van de tijd verspreidden scones zich buiten de grenzen van het Verenigd Koninkrijk en vonden ze variaties in verschillende delen van de wereld. In Ierland bevatten ze vaak krenten of rozijnen en staan ze bekend als “fruit scones.” In de Verenigde Staten zijn scones soms zoeter en meer gebakachtig, met verschillende smaken en glazuren.

  5. Wereldwijde Populariteit: Tegenwoordig worden scones geliefd en genoten door mensen over de hele wereld. De traditionele Britse scone wordt nog steeds breed gewaardeerd, vooral tijdens de theetijd, maar je kunt veel regionale en creatieve aanpassingen van het recept vinden.

De bereidingswijze van scones heeft zich sinds hun bescheiden begin in Schotland aanzienlijk ontwikkeld, en hoewel er veel variaties zijn, blijven ze een geliefde lekkernij in verschillende culturen, perfect om te delen met vrienden bij een kopje thee of koffie.

Scroll naar boven